Wish List 0

Επιλόβιο Έλαιο - 100ml

7.84€

  • Product Code: 352555
  • Availability: In Stock
  • Ex Tax: 7.84€

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η επιστημονική ονομασία του βοτάνου είναι Epilobium angustifolium. Ανήκει στην οικογένεια Onagraceae (Οργανίδες) όπως και η ιτιά. Η αγγλική του ονομασία είναι Willow herb (βότανο ιτιάς). Αναπτύσσεται σε άγρια μορφή στην Ασία, την Ευρώπη και τη Νότια Αμερική. Το επιλόβιο είναι ένα ποώδες πολυετές φυτό με παγκόσμια εξάπλωση, ύψους 30-80εκ., με όρθιο βλαστό, τριχωτό ιδιαίτερα στο κάτω μέρος. Διαχειμάζει σε χαμηλούς πλατύφυλλους ρόδακες. Τα φύλλα του είναι αντίθετα, σχεδόν άμισχα, λογχοειδή οδοντωτά, στρογγυλεμένα στη βάση, μήκους 4-10 εκ. Τα άνθη του, σε χαλαρούς βότρεις, είναι μικρά, διαμέτρου 6-7 εκ., χρώματος απαλού ρόζ ή απαλού μωβ, με 4 πέταλα, 8 στήμονες και στίγμα με 4 λοβούς. Ανθίζει Ιούνιο – Αύγουστο. Οι καρποί είναι μακρόστενες κάψες μήκους 3-7 εκ. που περιέχουν μικρούς μαύρους σπόρους με λευκές τρίχες. Προτιμάει τα υγρά ελώδη βαλτώδη εδάφη. Χρήσιμα μέρη είναι οι βλαστοί, τα φύλλα και τα άνθη του.


ΙΣΤΟΡΙΑ

Η ονομασία του προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις επί+λοβός που περιγράφει τα άνθη τα οποία επικάθονται πάνω στην ωοθήκη σχήματος μακρόστενου λοβού. Οι ιδιότητες του βοτάνου ήταν γνωστές παλιά, μιας και αναφέρονται σε βιβλία πριν το 1880. Είχε όμως ξεχαστεί και παρέμενε στην αφάνεια μέχρι τη στιγμή που η θετική του δράση στην αντιμετώπιση του προστάτη, αναδείχθηκε από την Αυστριακή βοτανολόγο Μαρία Τρέμπεν.
Η συνέχεια ήταν εντυπωσιακή και σε Αυστρία και Γερμανία, αλλά και λίγο αργότερα στην Αμερική το βότανο έγινε περιζήτητο. Ηταν τόσο μεγάλη η κατανάλωση του βοτάνου με αποτέλεσμα για ένα χρονικό διάστημα να σημειωθεί μεγάλη έλλειψη. Στη συνέχεια η οργανωμένη του καλλιέργεια κάλυψε τις ανάγκες στο βότανο αυτό.
Η θετική δράση του Επιλόβιου στην αντιμετώπιση της αρχόμενης υπερπλασίας του προστάτη έχει ανακοινωθεί σε επιστημονικό περιοδικό (Φαρμακευτικά βότανα) το 1991. Στο άρθρο αυτό αναφέρεται ότι η αντιφλεγμονώδης δράση του βοτάνου είναι 10 φορές μεγαλύτερη από την ινθομεθαζίν. Σε εργαστηριακές μελέτες που έγιναν στο κέντρο έρευνας για τον προστάτη, στο Βανκούβερ διαπίστωσαν ότι πολύ μικρές συγκεντρώσεις του βοτάνου επηρεάζουν αρνητικά τη δράση των ενζύμων 5 -alpha reductase και aromatase που εμπλέκονται στην αρχόμενη υπερπλασία του προστάτη.


ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Είναι κατάλληλο για την αντιμετώπιση και περιποίηση δερματολογικών προβλημάτων αλλά και των μαλλιών.

Προσφέρει ενυδάτωση και απαλότητα για όλους τους τύπους επιδερμίδας. Διατηρεί την υγρασία της επιδερμίδας, προστατεύει το κολλαγόνο της επιδερμίδας από τις ελεύθερες ρίζες και πως εμποδίζει την εξάπλωση των τοξινών στους ιστούς της επιδερμίδας.


ΧΡΗΣΗ

Προστατεύει από την γήρανση του σώματος δίνοντας μια μεταξένια απαλότητα και αποβάλλοντας την ξηρότητα.

Ακόμα, για την ικανοποίηση οποιασδήποτε απαίτησης μπορεί να αναμειχθεί με άλλα συστατικά για την παρασκευή σπιτικών καλλυντικών (λοσιόν και λάδι σώματος, κρέμα για τα μάτια και όλο το σώμα, λάδι σώματος, conditioner).