Λίστα Αγαπημένων 0

Άρκτιο Λάππα ή Κολλιτσίδα Ρίζα - 100γρ

5,19€

  • Κωδικός Προϊόντος: V-1034
  • Διαθεσιμότητα: Διαθέσιμο
  • Χωρίς ΦΠΑ: 5,19€

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το Άρκτιον λάππα, Άρκτιον το αρπακτικό, ανήκει στην οικογένεια των σύνθετων (Compositae). Το συναντάμε επίσης με τις ονομασίες πλατομαντήλα, πλατανομαντηλίδα, μεγάλη κολλιτσίδα, αρκουδοβότανο.

Πολύ κοινό διετές φυτό, η λάππα είναι διαδεδομένη σε όλη την Ευρώπη, όπως και στη χώρα μας. Φυτρώνει στα αργιλώδη χαλάσματα σπιτιών, σε ερείπια, σε ξέφωτα δασών κτλ. Φυτό που δεν αρέσει στα ζώα ως τροφή. Ο Βιργίλιος τονίζει στα "Γεωργικά" του, ότι τα λιβάδια θα πρέπει να καθαρίζονται από αυτό το φυτό. Η λάππα είναι ποώδης, εύρωστη, όρθια, με ύψος που φτάνει το 1.50μ. με βλαστό γραμμωτό, κοκκινωπό, κλαδωτό και χνουδωτό.

Τα φύλλα της είναι μεγάλα, τριγωνικά, ρυτιδωμένα, καρδιόσχημα, σκόυρα πράσινα από πάνω και άσπρα χνουδωτά από κάτω. Τα άνθη του φυτού, που το καλοκαίρι είναι κοκκινωπά, εμφανίζονται ως σφαιροειδή κεφάλια, με μακριούς μίσχους και διάμετρο 4εκ. Κατά την ωρίμανση, το άνθος σχηματίζει μια αγκαθωτή μπάλα, που προσκολάται στις τρίχες των ζώων, καθώς και στα ρούχα (κολλητσίδες).

Η εποχή της άνθισης είναι Ιούλιος-Σεπτέμβριος.

Η ρίζα της λάππας, είναι μακριά, ατρακτοειδής, σκουρότερη εξωτερικά και πιο άσπρη εσωτερικά. Η ρίζα και το ρίζωμα τα οποία συλλέγονται τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, είναι πολύ ωφέλιμοι για την υγεία, είναι άοσμοι έχοντας μια γλυκίζουσα και πικρή γεύση. Περιέχουν μέχρι 45% ινουλίνη και πάνω από 12% πρωτεΐνες, αιθέρια και λιπώδη έλαια, οργανικά οξέα (παλμιτικό και στεατικό), σιτοστερόλη και στιγμαστερόλη. Το βότανο περιέχει φλαβονοειδή γλυκοσίδια, πικρά γλυκοσίδια, αλκαλοειδή, αντιμικροβιακή ουσία και ινουλίνη.


ΙΣΤΟΡΙΑ

Βότανο γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων.

Το όνομα του προέρχεται από την ελληνική λέξη "άρκτος" που σημαίνει αρκούδα και θεωρούνταν αρκετά αποτελεσματικό ως γενικό τονωτικό από την αρχαιότητα εως το μεσαίωνα.

Ο Διοσκουρίδης (1ος αι. μ.Χ), πατέρας της φαρμακογνωσίας αναφέρει τις ιδιότητες της ενάντια στον καρκίνο του συκωτιού και των πενυμόνων.

Ενδιαφέρον έχουν και οι αναφορές του Κούλπεπερ (1653), ο οποίος γράφει ότι σε συνδυασμό με τους σπόρους των κώνων του πέυκου βοηθάει αυτούς που φτύνουν ακαθαρσίες, πύον και αίμα.

Ήταν ιδανικό για τον καθαρισμό του αίματος και στην αρχαιότητα το χρησιμοποιούσαν για την αντιμετώπιση της πέτρας των νεφρών.


ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Δρα ως εξομαλυντικό αρμονίας και υγείας του οργανισμό.

Έχει καταπραϋντικές, αντιβακτηριακές και αντισηπτικές ιδιότητες.

Είναι κατάλληλο για την προστασία του δέρματος και είναι αποτελεσματικό κατά της ψωρίασης, της πιτυρίδας και των εκζεμάτων.

Η υψηλή περιεκτικότητά του σε ινουλίνη προωθεί την ανάπτυξη των υγειών βακτηρίων για το σώμα, ενώ τα αιθέρια έλαια που περιέχει προσφέρουν μοναδική ενυδάτωση στο δέρμα.

Ένα μέρος της δράσης του οφείλεται στη διέγερση υγρών και ιδιαίτερα της έκκρισης της χολής βοηθώντας την πέψη και ανοίγοντας την όρεξη. Αναφέρεται ότι έχει χρησιμοποιηθεί επίσης, σε περιπτώσεις νευρική ανορεξίας.

Βοηθά στην αντιμετώπιση των διαταραχών των νεφρών και σε περιπτώσεις κυστίτιδας.

Εξωτερικά μπορεί να συνεισφέρει στην ταχύτερη επούλωση τραυμάτων και ελκών σαν κομπρέσα.


ΧΡΗΣΗ

Παρασκευάζεται ως αφέψημα.

Ρίχνουμε ένα κουταλάκι του τσαγιού από την ρίζα του φυτού σε ένα φλιτζάνι νερό και το σιγοβράζουμε 10-15 λεπτά.

Σουρώνουμε και πίνουμε τρεις φορές την ημέρα.


Προσοχή!

Να αποφεύγεται σε περιπτώσεις εγκυμοσύνης, θηλασμού ή σακχαρώδη διαβήτη. Στους διαβητικούς συνιστάται προσοχή, αφού μπορεί να προκαλέσει υπογλυκαιμία.

Επίσης, πρέπει να το αποφεύγουν και άτομα που παίρνουν αντιπηκτικά, καθώς μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία.

Άτομα που λαμβάνουν διουρητικά, πρέπει να το αποφεύγουν επίσης, καθώς μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση.

Οι ιδιότητες που έχει το κάθε βότανο, το καθιστά σύμμαχό μας στην αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών. Όμως η υπερκατανάλωση μπορεί να φέρει ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

Γι αυτό τον λόγο θα πρέπει πάντα να ρωτάτε τον γιατρό σας πριν από τη λήψη κάθε βοτάνου.